Един от най-големите пролетни празници е Великден. Според църковно-християнския календар това е деня на Христовото Възкресение, но обредните действия от обичайно-празничния комплекс насочват към старите езически вярвания и представи, свързани с прераждането на природата, с прехода от зима към пролет, от мъртва към жива природа.
В тясна връзка с празника са дните от сряда до събота през
седмицата, в която е Великден. Подготовката започва с голямо „великденско чистене“
на къщата, което трябва да приключи до четвъртъка преди Великден. В четвъртък
жените боядисват яйцата, събирането на които започва от Заговезни. Първото
снесено на този ден яйце, се боядисва най-напред и винаги е червено. Смята се,
че то притежава по-особена магическа сила. Поставят го на иконостаса и стои там
до следващия Велик четвъртък. По вътрешността му се гадае каква ще е годината.
Ако вътрешността е запазена, годината ще е плодородна, ако не е – гладна година
чака стопаните. С първото червено яйце домакинята потърква бузите и челото на
децата – да са здрави и червени. Червено яйце се слага и при бубите (ако в дома гледат такива), за да ги предпазят от уроки. Вярва се,
че първото червено яйце лекува, ако болният потрие страните и челото си с него.
Великият четвъртък се тачи за предпазване от градушка. На
този ден жените не работят женска работа – не предат, не бухат с бухалка, не
шият, не тъкат, а мъжете не орат, не впрягат кола. Забраната се отнася и до
следващите шест четвъртъка, наричани „велики четвъртъци“, както и за 12 поредни
петъка, считано от Велики петък преди Великден.
На Велики петък се приготвят обредните хлябове. Според
предназначението си, те се разделят на три групи: за празничната семейна
трапеза, за кръстник, за лазарската кумица. Хлябовете за кума се правят с
повече яйца, а за другите с по едно. По форма са кръгли, продълговати или
изплетени от парчета тесто. Замесват се от житено брашно, като нощвите трябва
предварително да са измити, а месалите изпрани. Преди изпичането в хляба се
поставя яйце.
Великден се празнува три дни, като първият е неделя. В
събота срещу празника, всички пременени в нови или чисти дрехи, отиват на
празнична църковна служба. След това отговяват – всеки хапва по малко яйце и
обреден хляб. Традиционното за Великден „борене“ с боядисани яйца е истинско
забавление за малчуганите. Смятат, че този, чието яйце излезе „най-силно“, ще
бъде здрав през годината. По черупките не бива да се стъпва.
На първия ден от Великден момите ходят в дома на кумичката
с червени яйца и кумичен кравай, целуват ръка и спират да „говеят“. Смята се,
че това ще ги предпази от похищение от змейове и самодиви, „от тежки болести“.
Вторият ден от Великден в някои села в Габровско и
Казанлъшко се нарича „разтурни“ или „разметан“ понеделник. Названието идва от
обичая „размятване на яйца“, изпълняван за предпазване от градушка и за
плодородие. Момите и момците в селото се събират на някоя поляна, застават в
две групи, една срещу друга, и търкалят червени яйца.
След третия ден всичко се почиства, не трябва да останат
следи от празника.
Даниела Тодорова – Дабкова
Специализиран музей за резбарско и зографско
изкуство - Трявна

Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.